Fotopagina Int. Najaarsmeeting 2015

Bosch of SWF… (door Val vanDam)

Valeo, AWD of Champion, ‘t zijn allemaal merken van ruitenwissers.  Dat zijn die onmisbare dingen, die voorop automobielen, -waar je met wat goede wil PT Cruisers ook toe mag rekenen-, op de buitenzijde van de voorruit zijn gemonteerd. Behalve in Zuid-Afrika, daar zitten ze ook aan de binnenkant, als men nogal lippen-spetterend het  geluid  van een optrekkende auto nadoet.  
1.jpgZe gaan van rechts naar links, de stromen regenwater wegdweilend, en terug: zwip-zwap, zwip-zwap, zwip-zwap, eindeloos door. Soms vergissen ze zich eens en is het zwap-zwip. Maar dat kan ook gewoon het idee zijn van de man àchter diezelfde voorruit, die dat voortdurende geluid van die dingen behoorlijk irritant vindt.
Deze bijzondere dag waren ze onontbeerlijk. Immers, een dik dozijn PT Cruisers was op weg naar het statistisch natste deel van Nederland: Limburg. Waren de berijders over het algemeen behoorlijk enthousiast, de PTCruisers zelf hadden duidelijk minder lol in dat natte gedoe. Drie ervan gaven onderweg te kennen er géén zin in te hebben en bleven met allerlei smoesjes ergens gewoon glashard stil staan.

’t Was allemaal en overal water inderdaad: uit de lucht, in de Maas, in het Lateraal Kanaal en tussen de deuren van de sluizen van Brâch (voor de minder geletterden onder ons en andere Nederlanders: ook wel  Maasbracht genoemd). Nooit gedacht dat in het land waar ze de hoogste heuvels van ons land hebben en de breedste parkstad toch zoveel water zouden hebben. Zou het daarom misschien zoveel regenen daar om al die plasjes en slootjes niet droog te laten vallen? Of zou er alleen maar zoveel schoon water uit de lucht komen vallen om er evenveel bier van te kunnen maken?
Verzameld werd in Buggenum (ja, het ligt inderdaad echt in Nederland, probeer het maar eens zonder lachen goed uit te spreken) bij een uitspanning aan de rivier, de Maas.
3.jpgEen tourtocht door het Maasland, langs die waterloop en een gegraven kanaal. Gestopt werd bij het grootste (alweer)water-kunstwerk, de sluizen van Brâch, waar die Limburgers moeten toegeven dat hun trots, de Maas, soms wel erg breed is, maar even erg ondiep en wispelturig, waarom ze er een brede sloot naast hebben moeten graven. Heel geïnteresseerd  en met veel ah’s en oh’s zagen de Cruisaders hoe een vrachtschip zich in een sluiskolk wrong en een kleine twaalf meter omhoog werd gepompt. ’t Was net even droog, tot… halverwege die voorstelling de Limburgse lucht weer in tranen uitbarstte om diezelfde Cruisaders toch echt ervan te doordringen dat Limburg een waterland is.Lunch en “kijkdoos” bij Nimrod, aan de Napoleonsbaan??? Vraag je je af wat die oude jager en die dwarse generaal daar allebei deden. Zouden ze elkaar ooit zijn tegengekomen? Wie zou er dan opzij zijn gegaan? Leuke vraag voor Triviant, als het begint te sneeuwen of zo.
“Terug in de tijd” was de kijkdoos. Leuk voor de ouderen, die uit hun jeugd nog tamelijk wat konden terugherkennen van wat ze eigenlijk al zowat vergeten waren. Of wat ze eigenlijk niet wilden toegeven, dat ze het vergeten waren. Soms…..

 


 

 

 

 

 


Fotolinks

John Gortemuller
Marco Drost
Val vanDam