Fotopagina Internationale Betuwetocht 2017

Gewoon, een zaterdag in mei. (door Val vanDam)

Eigenlijk draaide het uiteindelijk een beetje uit op de vergissing van John Gortemuller. Immers, in de “Laatste Mededelingen” voor de aspirant deelnemers aan deze Betuwetocht, schreef hij ”Het weer voor zondag…” Later heeft hij dat in een Topic wel proberen recht te zetten, maar toch….

Gelukkig had die zaterdag niet het weer van de zondag daarna, want dàt was weer bar. Met het mooiste weer van de wereld rolden die dag bij het hagelnieuwe restaurant Hajé aan de A28 veertien PT-Cruisers de parkeerplaats op. Sommige wieltje voor wieltje, alsof de roosters in de stalen carrousel de banden zeer zouden kunnen doen. Zoals katten voorzichtig pootje voor pootje voelen hoe nat de straat is. Dat punt was speciaal gekozen met het oog op die Cruisers, die van verre kwamen en dus snakten naar koffie. Er werd niet gesnakt, niemand wilde koffie, men wilde alleen maar mooi weer en een mooie tocht.

11
Toegegeven, uiteindelijk was het niet veel bijzonders wat er werd geboden. Goed, goed, er waren heel intiem-romantische weggetjes, zoals in het zuiden van de provincie Utrecht. Of de dreven van die oude stad aan de Lek, Culemborg. Of een antieke, honderden jaren oude keerdijk met het oudste appelras van het land, de Goudrenet. Of de slingerdijken langs Nederlands onbetwist mooiste rivier, de Linge. Maar men was gekomen voor bloeiende bomen, voor de flamboyante tinten van fruitbloesem. En dat was er niet, of nauwelijks. Uitgebloeid al, er was geen winter geweest, dus wat wil je. Ja, zul je zeggen, maar alles is vroeg dit jaar, daar hadden ze toch rekening mee kunnen houden. Nou, dat konden ze niet. Omdat de natuur onvoorspelbaar is, de datum al maanden vaststond en nog een heleboel redenen meer.2

Heel goochem had de organisatie, om de kritiek een stap voor te zijn, originele cupcakes laten maken, waar oogverblindend  fraai een echte appelbloesem mooi lag te zijn. En zeg nou zelf, als
je daar lekker onderuitgezakt in die zeventiende eeuwse achtertuin van een vroeger brandweerkazernetje (er stond ooit maar één, maar wel heel dapper, brandweerautootje in), wat soezerig knipperogend in een stralende middagzon, en er schuift zo’n vrolijk klein bloesempje op een groen bedje in je blikveld, dan kan het toch gewoon niet meer stuk? Zelfs als je Susanne en Frank heet, nieuweling bent, en op moet geven omdat je remmen heet lopen.

Of gewoon Arjan van Herk bent, niet alleen groot maar ook zeker niet voor een kleintje vervaard, dus je eigenwijze Cruiser niet haar zin geeft, omdat ze ineens een lekkende radiateur heeft, en de tour uitrijdt met het gezicht van “nooit eerder een Cruiser gezien zonder luierbroekje?”
3Typerend voor de stemming. Tekenend voor de sfeer onderling. Bepalend voor het en-masse samen aan tafel gaan in een ook al zeer oud eethuis in een dorp, waar nagenoeg niemand ooit van had gehoord, maar waar het leven langs strikte regels verloopt, het vlees vers van de slager uit de straat komt en de groente van de boerderij, schuin aan de overkant.

Misschien zat het dus toch in die vergissing van John, want deze tour werd gereden op… zaterdag, in plaats van de gebruikelijke zondag. Ondanks het prachtige weer: toch weinig fietsers op de dijken, haast geen wandelaars langs de Linge. Absoluut geen achter elkaar voortschuifelende Randstedelingen in auto’s vol met zich te pletter vervelende koters, die het na één bloeiende struik of één bootje op de Linge wel hebben gezien.4

Oké, nauwelijks bloesem. Oké, veel stukken waren al in eerdere tours gebruikt. Oké, misschien waren de trajecten voor sommigen wat te lang. Maar, al is de fruitbomenstand in een paar decennia met 75% afgenomen, zodat we nu halfrotte kersen met nauwelijks nog voedingswaarde uit Egypte in de supermarkt vinden, dit stuk Nederland langs en tussen de grote rivieren blijft één groot openlucht bloemenbouquet.

Daarom wordt er zoveel moeite gedaan om zo’n tour uit te zetten.

Daarom ook kan er aan het einde van de mooie dag tegen de deelnemers simpelweg worden gezegd:
Hartstikke fijn, dat je er was!

5


 1

2

3

4

5

6

7


Fotolinks:
John Gortemuller
Theo van de Velde


Videolink:
Theo van de Velde