Fotopagina CTN 12

Rare snuiters. (door Val vanDam)

Wat vond je er van? vroeg de kersverse echtgenoot met een omzichtig kuchje, door het keukenraam naar iets onbepaalds kijkend.
Van vannacht, bedoel je? Het kon minder, vond de bruid van gisteren, met een hoog rood gezicht opvallend druk bezig aan het aanrecht.
De jonge gelieven keken elkaar zorgvuldig niet aan, dat was niet zedig, dacht men. ’t Was in Friesland.
Deze merkwaardige manier van lieven ziet men weergegeven in de “uilenborden,” driehoekige verticale dakafwerkingen tegen de nok van de grote boerderijen in Friesland.
1
Aan beide zijden zijn twee knobbelzwanen uitgezaagd, heel intens de halzen naar elkaar gebogen, maar alle twee kijken ze van elkaar weg. Vaak zaten er ook twee halfronde poortjes in, met daaronder een horizontale plank, het eigenlijke uilenbord. Afhankelijk van de streek ûleboard of ûlebrett genoemd.
Die poortjes waren om kerk- of steenuiltjes in de schuur te laten, en op die plank konden deze nachtrovers muizen en ander de boer niet welgevallig ongedierte spieden.
Kwade tongen beweerden dat domme Friezen graag uiltjes in de schuur hadden, omdat die wijsheid in huis brengen zouden, wat deze mensen best nodig hadden.
Rare snuiters, die Friezen.
Tegenwoordig worden veel uilenpoortjes dichtgemaakt. Immers hebben de nijvere landbouwers van deze tijd zorgvuldig al dat vroeger zo schadelijk gespuis naar de muizen- en andere hemels gestuurd met hun gif en zeer diep maaien, zodat uiltjes van honger omkomen. En ook hier weet men dat de wijsheid van nu in twee duimen schuilt, altijd geduldig en altijd bij de hand.
Hoewel…. tegenwoordig wil men duidelijk weer terug naar die goede-oude-tijd en is de vraag naar jonge uilen, de zogenaamde uilskuikens, explosief gestegen en getuige het grote aantal nestberovingen, zit er handel in. Zodat men niet vreemd op moet kijken als ergens langs een verlaten weg jonge uilen vanuit een besmuikt aanhangertje aan de man worden gebracht.

2Nou zijn PT-Cruiser rijders wel wat gewend, anders zouden ze immers niet in zo’n auto rijden, maar die keken toch wel enigszins bevreemd toen ze inderdaad op een zeer smalle weg omzichtig heen moesten manoeuvreren om een verdacht stilstaand voertuig, waaraan een gesloten aanhanger hing waarin…. juist, iets geheimzinnigs met jonge uilen werd gedaan!
Rare snuiters, die Friezen.
Ze wonen in een land dat soms heel ver heel vlak kan zijn, met hier en daar een grote boerderij, wel altijd met bomen er omheen. Kijk je om je heen zie je ineens het witte zeil van een bootje door het grasland schuiven. Het water zie je dan niet, het bootje ook niet, dat ligt in één van die vele sloten, vaarten of plassen, waarvan het stikt in het grootste deel van dit land. Gras, heel veel gras. Heel af en toe is er een dikke handvol zwart-witte koeien uitgestrooid, maar erg veel niet meer. Moeten tegenwoordig voor straf allemaal binnen blijven, kunstvoer is goedkoper dan het gras buiten. Snap je dan waarom ze zo’n drukte maken om die paar duizend ganzen, die het gras wèl opeten? Inderdaad, rare snuiters, die Friezen.

Zo’n kleine zestig PT-Cruisers waren er op de CTN van dit jaar. Het lijkt niet zo veel, behalve als je moet wachten tot ze allemaal voorbij zijn. Wat je eigenlijk niet als straf moet zien, want er is niet één hetzelfde, behalve die ene, die het meest oorspronkelijk is gebleven en daarom een beker mee naar huis mag nemen. Maar dat is een ander verhaal.
Het zijn er wel veel als ze allemaal keurig in halve cirkels op het gazon van het hotel staan opgesteld, waar je eigenlijk niet eens op mag lopen! Kijkt men vanaf zijn balkon daarop neer, dan zie je dat er inderdaad niet twee hetzelfde zijn. Wat zou dat toch zijn, vraag je je af. Weerspiegelen van de eigenaar? Of hetzelfde als bij honden? Dat de baas op z’n hond gaat lijken en hier de auto op z’n baas?
Het weer was prima, deze CTN. Echt weer van het Noorden: hoge blauwe luchten met stapels helwitte wolken, een stevige wind. Goed zeilweer, vinden die Friezen, maar Cruisers rollen, zeilen niet, hebben daar dus niets mee.
3
Bruggen hebben ze ook plenty, daar in Friesland. Soms zomaar in een drukke doorgaande weg. Doen ze op de raarste tijd open, staat er in no time een enorme rij ongeduldig wachtenden voor. Je zou haast denken dat ze elkaar doorgaven, wanneer er een horde Cruisers aan zou komen. Dicht die bomen en omhoog die klep. Geven ze niks om. Boten, dat is belangrijk. Dat is tourisme, en tourisme is geld. Is Beerenburg ook, dat brengen ze te pas en te onpas aan de man, niet aan de Fries. Die heeft een eigen, veel geheimzinniger slokje, waar ze geen reclame voor maken mogen, omdat de belasting erop niet is betaald. Men vertelt, dat het stiekem wordt gestookt in oude washokken, of rookkamers, maar zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Ze houden dat lekker voor zichzelf.
Rare snuiters die Friezen.
Be4halve raar doen ze dingen waarbij simpele Cruisers de wenkbrauwen hoog optrekken. Komen ze bij een dorp, Sibrandabuôrren zegt een bord, niet hoe je uitspreekt zonder een verrekte bek op te lopen. Uitbundig voorzien van allemaal vriendelijk in de straffe wind wapperende vlaggetjes, de meeste oranje en rose. Denken de Cruisers natuurlijk, dat het voor hen is bedoeld, gaan ze allemaal kwispelstaarten, draaien eens extra met de koplampen. Staat er ineens een lange, heel blonde en heel rose, gekrulhaarde vent langs de kant van de straat. Zwaait zéér, zéér vriendelijk. Natuurlijk, hij wacht tot je eindelijk opgedonderd bent, kan zijn gay-parade de weg op. Wereldvreemd, zo’n dorp, schat je. Maar ze kennen Putin wel, en weten dat-ie niet van homo’s houdt. (mei Poetin oan it roer… bliuwt der gjen Homo mar oer >>met Putin aan het roer blijft er geen homo meer over). Nou, in Sibrandabuôrren houden ze er kennelijk wel van. Hebben ze zelfs zwangere travestieten!
Rare snuiters, die ……

5Zou men denken, dat je in dat hoge noorden van Nederland het meest Friezen tegen zou komen, en wat minder Hollanders. Moet je eens door Lemmer lopen, zoals de Cruisers de tweede dag deden. De plaats waar Friesland eindelijk ophield en de boot naar Holland vertrok. De binnenhaven. Nederland? Friesland? Eerder een nieuwe Duitse deelstaat. Duitse kentekenplaten, Duitse schepen, Duits gebouwde Bavaria’s. Duitse menu’s. Duitse prijzen, dat ook.
Geven ze ook al niks om, die Friezen. Is tourisme, toch? Hoe bedoel je, zondag… kerk? Tsja.
De eerste kerk die werd omgebouwd tot kroeg met de biertap op de kansel stond in…. Woudsend, Friesland. Treffend de naam van die kroeg: It pongkje. Het collectezakje. Verzin het maar.
Rare…michel

Foto's van Michel Huisman

peter

Foto's van Peter Versluys


robert

Foto's van Robert Stikkelbroeck

john

Foto's van John Gortemuller


marco1

Foto's van Marco Drost (1)

marco2
Foto's van Marco Drost (2)


ellie

Foto's van Ellie de Vries

michael

Foto's van Michael Remmes

thomas

Foto's van Thomas Conrad

martin

Foto's van Martin Kubat


Videoimpressie CTN 12 (Theo van de Velde)
Videoimpressie CTN 12 (Baliman Jürgen)